Inno Sapiens

Egyre okosabb otthonok, egyre kevesebb energiával

Episode Summary

Hogyan lehet csökkenteni az otthonok energiafogyasztását? Milyen eszközök állnak rendelkezésre az energiahatékonyság kihasználása érdekében? Mit jelent és mire jó a CHP technológia? A jövő otthonainak energiafelhasználásáról Gróf Gyulával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék tanszékvezetőjével, Szoboszlai Beátával, az MVM Csoport vezető közgazdászával és Imre Attilával, a BME CHP labornak a vezetőjével beszélgettünk.

Episode Notes

Magyarországon az energiafogyasztás 33 százalékát a lakóépületek teszik ki. Ez viszonylag magas szám, aminek azért van jelentősége, mert 2050-re az Európai Unió teljes klímasemlegességet szeretne elérni, ez pedig csak akkor vállalható, ha az energiafelhasználás hatékonyságát is növelni tudjuk. A lakóépületek esetében ezt részben az épület szerkezetét érintő tervezéssel, szigeteléssel lehet elérni, másrészt az épületekben lévő eszközök energiafogyasztásval lehet csökkenteni. 

A Combined Heat and Power (CHP) egy olyan eljárás, ami az otthonokban lévő kazánokban keletkező hőből állít elő elektromos energiát. Elméletben ez lehetővé tenné, hogy a fűtési időszakban az otthonok a saját elektromosáram-szükségletüket ezzel a megoldással állítsák elő.  Ez a megoldás azonban egyelőre rendkívül drága, így nem tud széles körben elterjedni, de hosszabb távon működőképes megoldás lehet az energiahatékonyság növelésére.

Hogyan alakíthatja át a CHP-technológia az otthonok energiafelhasználását? Milyen feltételek kellenek, hogy a CHP széles körben elterjedjen? Milyen lehetőségei vannak egy szolgáltatónak arra, hogy átálljon a CHP-berendezések használatára? 

A jövő otthonainak energiafelhasználásáról, a CHP technológia térnyeréséről, a BME CHP-laborjának szolgáltatásairól beszélgettünk Gróf Gyulával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék tanszékvezetőjével, Szoboszlai Beátával, az MVM Csoport vezető közgazdászával és Imre Attilával, a BME CHP labornak a vezetőjével.