Inno Sapiens

Mit várhatunk a jövő intelligens technológiáitól?

Episode Summary

Hogyan változtatják majd meg mindennapjainkat az önvezető autók? Mit gondolnak a kutatók a jövő intelligens technológiájáról? Ebben az epizódban a mesterséges intelligencia gyakorlati alkalmazásáról, a Mesterséges Intelligencia Stratégia főbb mérföldköveiről beszélgetünk a BME és Mesterséges Intelligencia Koalíció szakembereivel.

Episode Notes

A műsor első felében Levendovszky János, a BME Tudományos és Innovációs rektorhelyettese és a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Labor (MILAB) koordinátora, Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója és a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke, Ekler Péter, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék docense, valamint Kiss Domokos tanársegéd a napjainkban is használatos mesterséges intelligenciával kapcsolatos megoldásokról beszélgetnek, majd az aktuális projektek is fókuszba kerülnek. 

Megismerhetjük a MILAB legfőbb irányelveit, amelynek célja hazánk szerepének erősítése a mesterséges intelligencia területén. Ezt követően a Mesterséges Intelligencia Koalíció és a Műegyetemen szerveződő RobonAUT rendezvény is szóba kerül. A robotversenyen a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának mesterképzéses hallgatói mérettetnek meg, akik olyan kisméretű, önvezető modellautókat építenek, amelyekkel külső irányítás és emberi beavatkozás nélkül ügyességi és gyorsasági feladatokat teljesítenek.