Inno Sapiens

Szemléletváltás a gyártástechnológiában

Episode Summary

Mit jelent a gyártó cégeknek, ha élőben követni tudják a folyamatokat? Milyen anyagi és szervezeti igénye van az ipar 4.0 átállásnak? Az Inno Sapiens hetedik epizódjában a gyártástechnológia digitalizációjával foglalkozunk. Vendégeink: Jeránek Tamás, a Siemens Digital Industry igazgatója, Lengyel László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának igazgatója, Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke és Kovács László, a BME Ipar 4.0 Technológiai Központjának vezetője.

Episode Notes

Az ipari forradalmak sorában az első a gőzgép felfedezése, a második a gyártósorok, a szalagok beépítése a gyártási folyamatba, a harmadik az automatizálás, a negyedik pedig napjainkban zajlik és a lényege a teljes digitalizáció. 

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyártás minden fázisát folyamatosan és élőben szenzorokkal, kamerákkal mérni lehet, a nagymennyiségű  adatot pedig szoftverek elemzik és amennyiben szükséges változtatnak a paramétereken, így a végtermék is más lesz. 

Az ipar 4.0 egyik hozadéka, hogy lehetővé válik gazdaságos módon a kisebb mennyiségű termékek gyártása, ami elsősorban fogyasztói igény. Jó példa erre az autógyártás, ahol a vásárló a szalonban kiválasztja az egyedi extrákat, amit majd a gyártósoron a gépnek személyre szabva kell elkészítenie. 

Az egyedi gyártás mellett nagyon fontos eredmény, hogy a folyamatos ellenőrzési lehetőség miatt a gyártás hatékonysága mindenképp növekszik, sokkal kevesebb a selejt, sokkal hamarabb kiderül, ha valamely folyamat nem optimálisan működik. 

Az ipar 4.0-ban rejlő lehetőségekről, a cégek és a BME együttműködési lehetőségeiről Jeranek Tamás, a Siemens Digital  Industry igazgatója, Lengyel László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központjának igazgatója, Vityi Péter, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének alelnöke és Kovács László, a BME Ipar 4.0 Technológiai Központjának vezetője beszélgettek az Inno Sapiens műorvezetőjével, Joós Andreával.